CONCEPT

Voor transducer luidsprekers, projecties, opnames, electronica en ensemble. 

The Body Imitates the Landscape bestaat uit een interactieve  geluidsinstallatie en een live concert. Het project is een samenwerking van visueel kunstenaar Adi Hollander, componist Claudio F. Baroni en het MAZE ensemble. Het project is geïnspireerd door Michitaro Tada’s boek Karada (‘het lichaam’ in het Japans). De geluidsinstallatie vertaalt het boek van een tekstuele ervaring naar een zintuiglijke. In het boek beschrijft Tada zijn jarenlange studie naar “de leer van het lichaam”, terwijl hij in zijn teksten thema’s behandelt zoals cultuur, geheugen, wetenschap, expressie en realiteit.

Over de installatie
Deze installatie weerspiegelt de fascinatie van Hollander voor de manier waarop Tada het lichaam presenteerde als een object temidden van andere objecten, maar ook als een wezen dat in aanraking komt met andere objecten. Ze creëerde een ruimte voor het publiek bestaande uit zeventien waterbed-objecten in verschillende vormen en 60 houten bankjes, die zijn uitgerust met 180 speakers. De installatie stelt het menselijk lichaam in staat om op nieuwe manieren geluid te ervaren: luisteren, niet alleen door de oren, maar ook door het gebruik van diverse lichaamsdelen, en het ervaren van een intieme en persoonlijke beleving met het object, zoals twee mensen die een geheim delen. Het werkt probeert, door verschillende perspectieven, het ‘lichaam’ te presenteren als een archief bestaande uit herinneringen aan geluid, tekst, gebaren, bewegingen en ruimte.

Over de Muziek
De muziek bestaat in essentie uit een fluisterende stem, iets wat over het algemeen meer wordt ervaren als ruis dan als melodie. De fluisterende stem wordt ook wel ‘un-voiced speech’ genoemd, om het te onderscheiden van een normale spreekstem met klinkende toonhoogtes. De compositie onthuld de verborgen harmonie die in normale spraak voorkomt, balancerend tussen de stroom van fluisteringen en de uitgestrekte harmonieën die blootgelegd worden door het ensemble. Het script is gebaseerd op citaten en ideeën uit Michitaro Tada’s boek Karada.

Hollander publiceerde voor de première een librettoboekje met de teksten uit Karada die voor de compositie van Baroni zijn gebruikt, welke in het Engels vanuit het Japans voor deze speciale uitgave zijn vertaald:

Het librettoboekje ‘ The Body Imitates the Landscape’ (ontwerp/foto’s Isabelle Vigier)