PERS

Artikelen:
Het Parool, 15 nov 2019 

Esoteros, CD recensie [Italiaans en Engels]
Nitestylez, CD recensie [Engels]
SilenceAndSound, CD recensie [Frans]

Downloads:
Persbericht Algemene pers (pdf)
Persbericht Kunst en Muziekpers (pdf)

Press Release Amsterdam EN (pdf)

Press Release General Interest EN (pdf)
Press Release Art/Music publications EN (pdf)

Foto’s [Right-click, gebruik ‘Link opslaan als‘ voor 1 MB versie]

Logo’s
Logo-black-text-no-background
Logo-white-text-on-black


PERSBERICHT

Persbericht, 16 september 2019

The Body Imitates the Landscape Nederlandse Tournee 2019 & 2020
Interactief geluidskunstwerk en concert met MAZE Ensemble

Tijdens November Music 2019 in ’s-Hertogenbosch (1-10 november) gaat de The Body Imitates the Landscape in première, een interactief kunstwerk dat bezoekers in staat stelt tot het letterlijk voelen van muziek. Deze omvangrijke installatie van kunstenaar Adi Hollander en componist Claudio F Baroni zal worden gepresenteerd als een tentoonstelling, een live concert, en in speciaal ontwikkelde workshops. Jonge, oude, dove en horende bezoekers kunnen gezamenlijk het plezier ervaren van het fysiek luisteren naar muziek in deze digitale oase van geluid.


The Body Imitates the Landscape: Het voelen van muziek
Geïnspireerd door het Japanse boek Karada, over de ‘leer van het lichaam’, creëerde kunstenaar Adi Hollander een zintuiglijke ervaring: “Ieder horend en niet -horend persoon kan muziek ervaren met zijn of haar lichaam, maar horende mensen schenken vaak geen aandacht aan de tactiele sensaties van trillingen. Mijn eigen ‘beperkingen’ in ogenschouw nemend, creëerde ik een interactief kunstwerk dat de stoffelijkheid van geluid onderstreept.”

The Body Imitates the Landscape: Vibrerende Waterbedden
Als publiek kun je je lichaam te ruste leggen op speciaal ontworpen waterbedden die zijn uitgerust met 180 speakers. In een ruimte ingericht als een Japanse tuin, zullen deze vibrerende modules rimpelingen van geluid, hoorbaar, voelbaar en zichtbaar uitzenden. Door niet alleen te luisteren met onze oren, maar door ook het lichaam te gebruiken, zal het publiek een intimiteit ervaren met de objecten zoals twee mensen dat voelen als ze een geheim delen.

The Body Imitates the Landscape: Fluisterende muziek
Componist Claudio F Baroni componeerde een stuk voor het MAZE ensemble, waarin fluisterende stemmen muziek worden en zo de intieme relatie relatie tussen publiek, geluid en object blootleggen. De akoestische en elektronische instrumenten van het ensemble versterken deze stemmen met een verscheidenheid aan subtiele geluiden die door de installatie zowel gehoord als gevoeld worden.

Data 2019
CD Release, UNSOUNDS record label
Muziek CD: online beschikbaar Oktober 2019
Dutch Design Week 2019, tentoonstelling Waag, Eindhoven
Preview Installatie: Oktober 19-27
November Music 2019, Willem Twee, ’s-Hertogenbosch
Installatie: November 1-10
November Music 2019, Willem Twee, ’s-Hertogenbosch
Live Concerten van het MAZE Ensemble:  Zaterdag 9 November, 16:00 en 19:00
Zone2Source, Amsterdam
Installatie: November 16-24, Amstelpark

Data 2020
Sencity 2020, TivoliVredenburg, Utrecht
Installatie: Maart 28
Meer data in 2020 door heel Nederland volgen.

The Body Imitates the Landscape
Geluidsinstallatie en Live Concert
voor waterbedden, transducer luidsprekers, projecties, elektronica en ensemble.

Kunstwerk: Adi Hollander
Compositie: Claudio F. Baroni
Uitvoerders: MAZE Ensemble
[Anne La Berge | dwarsfluit, Dario Calderone | contrabas, Gareth Davis | basklarinet, Reinier van Houdt | keyboards, Wiek Hijmans | elektrische gitaar] met Enric Monfort | slagwerk
-Live Concert November Music met Vasilis Stefanopoulos | contrabas én Pete Harden | elektrische gitaar i.p.v. Dario Calderone en Wiek Hijmans.

 

Kunstenaar Adi Hollander is mede-oprichter van het kunstenaarsinitiatief Public Space With a Roof, en heeft een masteropleiding afgerond in Kunst, Cultuur en Techniek aan MIT (Verenigde Staten). In haar werken, die bestaan uit installaties afgestemd op de locaties, probeert ze ontmoetingen te inspireren rondom haar fascinatie voor het concept tijd in het domein van architectuur, en speelt ze met de vraag hoe vorm en structuur toeschouwers in staat stellen om hun omgeving mede te vorm te geven. Haar projecten zijn een poging om complexe zintuiglijke belevingen te belichamen, als een alternatieve vorm van kennis van onze zintuigen en hoe we de wereld om ons heen beleven.

Het werk van componist Claudio F Baroni kan omschreven worden als een systematisch benadering van het onderzoek naar de aard van geluid en het verstrijken van tijd. Hij heeft opdrachten van talloze internationaal gerenommeerde ensembles gekregen, waaronder Slagwerkgroep Den Haag,VocaalLab, Asko Kamerkoor, Nieuw Ensemble, Arditti en Prometeo strijkkwartetten. Baroni woont in Amsterdam, en studeerde Compositie aan de Royal Conservatory in The Hague, Nederland onder Gilius van Bergeijk, Clarence Barlow, Martijn Padding en Louis Andriessen.

Sponsors: Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Fonds Podium Kunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds: Tijl Fonds én afdeling Noord Holland, Stichting Stokroos, Sound Imports, Jalpath, The Adography, Addon, Agastya Buoyant, CAMIT grant, en The MIT program in Art Culture and Technology project grant.


Niet voor publicatie; contactpersoon voor pers: Marjolein van Ruiten, PR@marjoleinvanruiten.com,
+31(0)6 200 62 844.
Persfoto’s:
Adi Hollander, fotograaf Mikica Andrejic; Claudio F. Baroni, fotograaf Ilya Rabinovich; Installation The Body Imitates the Landscape, fotograaf Ilya Rabinovich; object detail The Body Imitates the Landscape, fotograaf Ilya Rabinovich; Live performance MAZE Ensemble, fotograaf Sooyoung Kwon.